We spelen Deliver Us The Moon. Dit spel is in 2018 uitgekomen, maar sinds kort pas beschikbaar op de Playstation 4, dus hebben wij Deliver Us The Moon GE-LIJK geinstalleerd en zijn we aan het gamen geslagen! In Deliver Us The Moon moet je een energy beam apparaat weer aan de praat krijgen, zodat de aarde weer voorzien kan worden van energie.
Met Deliver Us the Moon is er na lange tijd weer een indie-spel van Nederlandse bodem uitgebracht. Alhoewel Deliver Us the Moon door een Britse partij uitgegeven wordt, hebben we het spel te danken aan de Nederlandse broers Koen en Paul Deetman. Aan het einde van het jaar werd het spel uitgebracht op Steam en is nu ook op Xbox One en Playstation 4 te spelen. Later dit jaar wordt het spel ook voor de Nintendo Switch verwacht.
Deliver Us the Moon wordt door de makers, KeokeN interactive, gezien als een echte sci-fi thriller. De speler wordt meegenomen naar een apocalyptische wereld waar een tweede bestaan moet worden opgebouwd. De aarde is in Deliver Us the Moon door de mensheid uitgeput waardoor er in de ruimte naar nieuwe oplossingen gezocht moet worden. En jij bent als speler aangewezen deze energiecrisis op te lossen.
Het spel begint in 2059, een tijd waar de wereld van vandaag niet meer te herkennen is. Een kleine 30 jaar eerder ontstond op aarde een ongekend grote energiecrisis waardoor het leven jaren later nog op zijn kop staat. Om deze energiecrisis aan te pakken is de World Space Agency opgericht. Na jarenlang onderzoek kwam de World Space Agency erachter dat de enige oplossing voor de voortslepende energiecrisis Helium-3 is.
Maar waar moesten ze in hemelsnaam Helium-3 vandaan halen?
De maan.
In 2032 besloot de World Space Agency daarom een kolonie op de maan te laten vestigen om deze grondstof te mijnen. Jarenlang ging het goed, totdat uit het niets het contact verbroken werd. Van de een op andere dag zat de Aarde zonder het onschatbare Helium-3.
Meteen hierna besloot de overheid de World Space Agency op te heffen. Hun plan was duidelijk gefaald. Maar daar waren enkele prominente werknemers het niet mee eens..
Een kleine groep ex-werknemers besloot in het geheim te werken aan een missie om een astronaut naar de Maan te sturen. De ex-werknemers waren vastberaden om te ontdekken wat er precies was misgegaan.
En die astronaut ben jij.
Jij bent de aangewezen astronaut om te onderzoeken wat er is misgegaan. Je verwacht op een lege maan aan te komen waar waarschijnlijk niets te vinden is. De kolonie heeft al jarenlang niets meer van zich laten horen, toch?
Tijdens jouw onderzoek kom je de meest uiteenlopende karakters tegen. Door tal van uitdagingen en puzzels op te lossen, kom je steeds dichterbij de oplossing. Het verhaal van de verdwenen kolonisten wordt met ieder puzzelstukje duidelijker.
Je wordt tijdens dit avontuur bijgestaan door de belangrijkste wetenschapper van het WSA, Claire Johnson. Samen met Claire probeer je te ontrafelen wat al die tijd verborgen is gebleven..
Tijdens dit avontuur heb je behalve Claire nog iemand anders die jou helpt: ASE. Deze kleine robot is altijd aan jouw zijde te vinden. Samen reis je de Maan over, verken je ‘verlaten’ gebouwen en verzamel je informatie om uiteindelijk de geheime agenda van jouw eigen overheid te ontrafelen!
Veel van wat er in Deliver Us the Moon voorkomt, is met een reden gekozen. In verschillende interviews geven de Nederlandse broers achter dit spel aan dat er met opzet voor een thema gekozen is dat ook nu relevant is. Onderwerpen als klimaatsverandering en de uitputting van natuurlijke bronnen komen aan bod. Net als de invloed dat dit op ons leven heeft.
Dit wordt gecombineerd door 1st en 3rd person play af te wisselen. Dit is gedaan zodat de speler voor belangrijke momenten in 3rd person meer de tijd neemt, zodat belangrijke onderwerpen voldoende aandacht krijgen. Want volgens de broers bevat niets zoveel informatie als de verborgen details die jij als speler kunt ontdekken. Als je je ogen openhoudt, kom je volgens KeokeN meer tegen dan dat je ooit voor mogelijk zou houden..
Daar zijn door de WSA ontwikkelde ruimtepakken voor nodig. Met de ASE-robot naast je, zet je technologie in om van avontuur naar avontuur te komen. Lasers, raketten, robotarmen en kunstmatige intelligentie kunnen door jou worden ingezet om de oplossing te achterhalen. De zuurstoftanks zijn daarentegen wat minder ver. Voordat je het weet, is jouw zuurstoftank leeg en ben je minuten van een helse dood vandaan.
Uiteindelijk vraagt Deliver Us the Moon van jou vooral om een groot aantal complexe puzzels op te lossen door gebrek te maken van alles wat om jou heen te vinden is. Alle obstakels en gevaren zijn te overwinnen door goed na te denken. De oplossing ligt namelijk lang niet altijd voor de hand.
Alles wat je ziet, speelt in Deliver Us the Moon een rol. De spullen op de grond, de tekens aan de wand maar ook alles wat je te horen krijgt. Met muziek wordt op de spannende momenten ingespeeld om aan te geven dat er jou iets te wachten staat.
Deliver Us the Moon maakt gebruik van de Unreal Engine 4 zodat alle ontwikkelde graphics zo realistisch mogelijk overkomen. Daarnaast zit er maar liefst drie uur aan originele muziek in de soundtrack van Deliver Us the Moon. Hiermee wilt het spel je een ervaring meegeven die te vergelijken is alsof je naar een scifi-film kijkt.
Volgens diverse bronnen ben je ongeveer vier tot vijf uur bezig om het spel uit te spelen. De makers van het spel, KeokeN Interactive, geven aan dat het spel mogelijk een extra uitbreiding krijgt waardoor hier enkele uren aan worden toegevoegd.
De afgelopen tijd heeft het spel verschillende awards in ontvangst mogen nemen van bekenden namen als SXSW’s Gamer’s Choice, Dreamhack en op E3. Het spel is op 10 oktober 2019 uitgebracht op Steam, 24 april op Xbox One en Playstation 4 en is medio augustus 2020 ook op de Nintendo Switch te spelen.
Geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar