Need for Speed Heat is het nieuwste deel in deze populaire gamereeks. Het is ook niet zomaar een editie, want de gamereeks bestaat 25 jaar. Dat betekent dus ook dat er wel iets van verwacht mag worden. Het is een game die inmiddels al zo lang meedraait dat zowel vaders als zonen zich ermee vermaakt hebben. De vraag is dan ook of de hoge verwachtingen op het gebied van gameplay wel waargemaakt kunnen worden. Zeker ook omdat recente delen uit de reeks voor de liefhebbers wat tegenvielen. In deze review zal je in ieder geval alles te weten komen over wat de mogelijkheden zijn.
Let wel op, het lijdt geen twijfel dat deze game zeer vermakelijk is. Het is zoals altijd al het geval was ook voor Need for Speed Heat zo dat er in ieder geval genoeg mee te beleven valt. Dat er niet alleen maar pluspunten zijn, maar ook een aantal zaken minder goed zijn dan verwacht, is natuurlijk ook logisch. Dit is dan ook de rol die een review moet vervullen. Het is bijvoorbeeld goed om te weten dat de wereld waarin de game speelt lekker ruim is opgezet en dat er voldoende in gebeurt. Aandacht voor detail is altijd al een sterke kant van de ontwikkelaar geweest.
Het leuke aan Need for Speed: Heat is dat er een dagmodus en een nachtmodus in het spel zijn opgenomen. Je speelt het spel in Palm City, een stad die niet bestaat, maar wel zo in de Verenigde Staten zou kunnen liggen. Denk aan een iets gedramatiseerde variant van Miami. Dat er ook veel referenties naar de VS zien, doet natuurlijk de rest. Palm City is bovendien een echte plek waar het gebeurt. Je kunt op de map zien waar de actie te vinden is, bijvoorbeeld in downtown. Al is ook het havengebied natuurlijk weer goed uitgewerkt, zoals je mag verwachten van een Need for Speed-game.
Wie als echte liefhebber naar het spel kijkt, ziet de nodige referenties naar eerdere delen van de reeks. Dit gaat dan niet alleen om de tips and tricks. Het gaat ook om hoe de game is opgebouwd. Denk bijvoorbeeld aan de bochten die aan Tokyo Drift doen denken. Of de manier waarop de dagmodus van het spel overeenkomt met die van Pro Street. De nachtmodus doet de liefhebber dan juist weer denken aan delen zoals Carbon, Most Wanted en Underground. Heat is daardoor een soort overzicht van de vele games die in 25 jaar verschenen zijn.
Zoals je mag verwachten is het in Need for Speed: Heat ook weer genieten van de omgeving. De neonlichten in de nachtmodus en de uitzichten voorbij de stad, zijn weer tot in detail uitgewerkt. Wel is het jammer dat de stad verder behoorlijk leeg is gehouden door de ontwikkelaars. Het is bijvoorbeeld zo dat er maar weinig verkeer te zien is. Al komt dit de gameplay ook wel weer iets ten goede. Het maakt het namelijk wat gemakkelijker om met hoge snelheden te racen. Dat is in dit spel ook nog eens iets belangrijker gemaakt dan in eerdere delen.
Een verschil met eerdere games is dat je veel meer zelf verantwoordelijk bent. Je zal je missies en races vanuit je standplaats moeten zien uit te voeren. Die standplaats is het safehouse. Dit is zowel in de nachtmodus als overdag van belang. In de nachtelijke uren van de game verdien je REP, overdag verdien je geld. Dit heb je beide nodig. Een goed punt is dat het verloop tussen dag en nacht heel natuurlijk is in deze game. Met geld kan je steeds betere auto’s kopen. Met REP kan je zorgen dat je steeds verder komt in de game en nieuwe missies krijgt.
Er zijn meerdere zaken die je zal herkennen als echte liefhebber van Need for speed. Zo zijn er wel heel veel verschillende soorten auto’s die je kunt kopen of bemachtigen door missies af te ronden. Je kunt daar vervolgens op alle mogelijke manieren mee aan de slag om ze te tunen. Dit is wat dit spel ook zo interessant maakt. Daarbij kan je het zo gek maken als je zelf wilt. Zelfs nog veel gekker dan je in het echt zou kunnen. Dit is juist ook wat de echte fans van dit spel verwachten.
Aansluitend op de herkenbaarheid, is het ook mogelijk om de game te spelen op de manier die jou het meest aanstaat. Je hebt bijvoorbeeld verschillende gradaties in moeilijkheid. Heb je even geen zin in intensieve games, speel dan lekker op easy. Wil je echter juist alles uit jezelf halen en fanatiek opgaan in Need for Speed Heat, dan kan je ook lekker op hard spelen. Je kunt zelfs in-game bepalen om de moeilijkheidsgraad tussentijds aan te passen. Je kunt daardoor lekker je eigen stijl erop na houden. Lekker driften in de bochten bijvoorbeeld, of lekker alles omver rammen. Heat maakt dit beter mogelijk dan ooit in de reeks.
Wat te prijzen is aan Ghost Games, is dat er gezorgd is dat de minpunten van de voorgaande delen in de reeks zijn aangepakt. Er zijn verschillende klachten geweest over onder meer de gameplay in de eerdere delen. Die problemen lijken allemaal weggenomen. Racen is weer veel meer centraal komen te staan dan in het recente verleden het geval was. Dat is vooral voor de echte fans een reden om heel tevreden te zijn. Denk bijvoorbeeld aan de terugkeer van handmatig schakelen. Dit geeft je veel meer controle. Zo wordt het ook een stuk leuker om de game op een fijne manier te spelen.
Het is leuk dat de game een overzicht is geworden van 25 jaar Need for Speed. Het is ook leuk dat er zoveel aandacht is voor het racen en het doen van missies. Het is alleen wel zo dat het wel heel veel is. Een klein punt van kritiek in deze review is dan ook dat het misschien wel iets te veel kan zijn. Gelukkig is het winnen van speciale auto’s een goede motivatie. Zo blijf je in ieder geval goed gemotiveerd om te spelen. Zelfs al kan het soms overkomen alsof er wel iets te veel in de game is gestopt.
Het is dan ook niet het doen van de missies wat nog wel iets beter had gekund. Het is juist zo dat het racen wel iets beter uitgewerkt had mogen worden. De races zijn in grote mate inwisselbaar voor elkaar. Dat komt onder andere doordat er te weinig werk lijkt te zijn gemaakt van het ontwikkelen van de circuits. Het is dan ook te hopen dat de content in de updates na de lancering van de game je het nodige aan extra’s gaat bieden. Zo is de game langer relevant te houden. Dat zal zeer belangrijk zijn.
Het is belangrijk om de tips and tricks die geboden worden door de ontwikkelaar in de gaten te houden. Zo kan je namelijk meer uit de game halen. Denk bijvoorbeeld aan de vele manieren waarop je je auto’s een boost kunt geven. Wanneer je dit namelijk doet, zorg je er ook direct voor dat je verder kunt komen in de game. Sticking points laten je afhaken en dat wil je natuurlijk niet. Je wilt weten hoe het afloopt wanneer je begint te spelen.
Er zijn ook wel wat verbeterpunten te geven aan de game. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop je de auto’s kunt besturen. Het is wel fijn dat je handmatig kunt schakelen. Aan de andere kant ben je wel gebonden aan de besturing zoals dit door de ontwikkelaar is ingesteld. Je kunt niet zelf bepalen welke knop je op je controller gebruikt voor welke functie. Ook kan de game niet omgaan met een stuurtje op je console, je bent gebonden aan de controller.
Een ander klein minpunt is dat het verhaal wel iets meer aandacht had mogen krijgen. Nu is het verhaal nooit het sterke deel van Need for Speed geweest, maar ook in Heat is het weer niet geluk om er een draai aan te geven. Als straatracer vecht je tegen de corrupte politie. Zoals je dar altijd doet dus. Dit komt de story ook niet ten goede. Het gaat vooral om het racen en de opdrachten uitvoeren. Houd daar dus wel ook rekening mee als je gaat beginnen aan de game.
Ben je een echte fan van de Need for Speed reeks? Dan zal Need for Speed Heat je echt niet teleurstellen. Het is een game zoals je die kent uit deze reeks. Je kunt er met veel plezier voor gaan zitten en er een leuke tijd mee hebben. Ben je echter iemand die eerder al niet geboeid werd door deze game? Dan zal dat nu niet anders zijn.
Geschikt voor kinderen vanaf 16 jaar